WordPress Eklentisi Nedir?
İçerikler
WordPress’teki bir eklenti, bir WordPress web sitesinin özelliklerini ve işlevlerini geliştiren küçük bir yazılım uygulamasıdır.
Eklentiler, harika WordPress web siteleri oluşturmada önemli bir rol oynar. Kullanıcıların tek bir kod satırı bilmeden web sitelerine özellikler eklemelerini sağlar.
WordPress.org eklenti dizini, 50.000’den fazla ücretsiz eklentinin yanı sıra bizim gibi üçüncü taraf geliştiriciler tarafından yazılmış binlerce premium WordPress eklentisi içerir.
Eklenti tam olarak nedir?
WordPress Eklentisi Tam Olarak Nedir?
WordPress eklentisi nedir nasıl kullanılır, WordPress eklentisi, akıllı telefonunuz için mobil uygulamalar gibi WordPress web sitenize yeni özellikler ve işlevler eklemenize izin veren uygulamalardır. WordPress topluluğunda ‘Bunun için bir eklenti var’ diye bir söz vardır
WordPress, diğer geliştiricilerin kendi kodlarını ekleyebilecekleri şekilde oluşturulmuştur.
WordPress eklenti API’si, geliştiricilerin mevcut WordPress işlevselliğini değiştirmesine veya yeni işlevler eklemesine olanak tanıyan sağlam bir kanca ve filtre seti sağlar.
Eklentileriniz, Eklentiler » Yeni Ekle sayfasındaki yönetici kenar çubuğunda bulunabilir. Bu sayfayı mevcut eklentileri etkinleştirmek ve devre dışı bırakmak ve yenilerini yüklemek için kullanabilirsiniz.
WordPress eklentisi kuruldu.
Daha fazla bilgi için WordPress eklentilerinin ne olduğu ve nasıl çalıştıkları hakkındaki kılavuzumuza bakın.
WordPress Eklentisi Nasıl Yüklenir?
Yönetici kenar çubuğundaki Eklentiler » Yeni Ekle sayfasından bir WordPress eklentisini kolayca bulabilir ve yükleyebilirsiniz.
Ardından, ihtiyaç duyduğunuz eklentiye göz atabileceğiniz veya arayabileceğiniz WordPress eklenti deposuna yönlendirileceksiniz.
Eklenti İndirme
Yüklemek istediğiniz eklentiyi bulduğunuzda, ‘Şimdi Kur’a tıklayın ve kurulumun bitmesini bekleyin.
Kurulum tamamlandığında, ‘Etkinleştir’i tıklayın, eklentiniz kullanıma hazır olacaktır.
Site yöneticisi olarak ayrıca eklenti ayarlarını yapılandırabilir, devre dışı bırakabilir ve WordPress web sitenizden silebilirsiniz.
Ayarlar Eklentiler Etkinleştir/Devre Dışı Bırak
WordPress eklentisi nedir gibi içeriklerimiz gibi içeriklerin devamı için yorum yapmayı unutmayın.
Siteniz zamanla büyüdükçe artık ihtiyacınız olmayan eklentilere sahip olabilirsiniz. Sitenizin performansını artırmak için bu eklentileri doğru şekilde kaldırmanız çok önemlidir.
WordPress Eklentilerini Güncel Tutma
İyi bir geliştirici eklentilerini güncellediğinde, yönetici araç çubuğunuzda ve yönetici kenar çubuğunuzda bir bildirim görürsünüz.
Eklenti Güncellemelerinin Bildirimleri
Bir güncelleme bildirimi aldığınızda, ‘Güncellemeler‘ sayfasına gitmek için simgeye tıklayın. WordPress çekirdeği veya temaları gibi diğer güncellemeler de bu sayfada görünecektir.
Eklentiyi hemen güncelleyin.
WordPress eklentisinin nasıl düzgün bir şekilde güncelleneceği ve yönetileceği ile ilgili adım adım kılavuzumuzda daha fazla bilgi bulunabilir.
Güvendiğiniz ve güvendiğiniz küçük eklenti güncellemeleri için otomatik güncellemeleri etkinleştirmek isteyebilirsiniz.
Bunu yaparsanız, otomatik WordPress güncellemelerinin nasıl daha iyi yönetileceğine ilişkin kılavuzumuzu okumalısınız.
WordPress Eklentisi Nasıl Oluşturulur?
Bir eklenti oluşturmak için PHP, CSS, HTML ve JavaScript gibi temel kodlama dillerine sahip olmanız gerekir. WordPress eklentinizi bilgisayarınızda test etmek için ayrıca Windows veya Mac için yerel bir geliştirme ortamına ihtiyacınız olacak.
Kodunuz düz metin düzenleyicide yazılacaktır. Not Defteri veya TextEdit yeterli olacaktır, ancak biraz daha gelişmiş bir şey denemek istiyorsanız, geliştiriciler için bu kod düzenleyicilere bakın.
Eklenti dizini ve dosyası
Gerekli tüm araçlara sahip olduğunuzda, ilk WordPress eklentinizi oluşturmak için adım adım başlangıç kılavuzumuzu takip edebilirsiniz.
Alternatif olarak, herhangi bir kod yazmadan bir eklenti oluşturmayı tercih ederseniz, bunu bir eklenti kullanarak yapabilirsiniz.
Bir WordPress eklentisi geliştirmeyi tamamladığınızda, başkalarının bulup kullanabilmesi için onu WordPress Eklenti Dizinine gönderebilirsiniz
WordPress Eklentileri Güvenli mi?
Güvenliğinizin garanti edildiğini asla varsaymayın. Bazı eklentiler kötü kodlanmış olabilir, diğerleri ise birbirleriyle veya temanızla çakışabilir.
Bilgisayar korsanları, kötü kodlanmış WordPress eklentileri kullanarak bir web sitesinde sorunlara da neden olabilir.
Bu nedenle, yalnızca güvenilir eklenti havuzlarından veya güvendiğiniz üçüncü taraf eklenti oluşturuculardan gelen eklentileri kullanmak çok önemlidir.
WordPress eklentisi nedir anlattık inceledik, şimdi geçersiz ve güvenlik sorunu olan bir eklenti sitemize nasıl bir zarar verebilir inceleyelim.
Neyse ki, bir eklentiyi web sitenize yüklemeden önce hakkında çok şey öğrenebilirsiniz ve bir eklenti seçerken aramanız gereken bazı şeyleri aşağıdaki bölümde listeliyoruz.
Geçersiz bir eklenti
Ayrıca, binlerce web sitesini tarayan ve eklentilerle güvenlik sorunlarının hızlı bir şekilde tespit edilmesini sağlarken aynı zamanda genel web sitesi güvenliğinizi de koruyan Sucuri gibi bir WordPress güvenlik eklentisi kullanarak web sitenizi güvende tutabilirsiniz.
Çok fazla eklenti yükleyerek web sitenizi yavaşlatmaktan endişe ediyorsanız, kaç tane WordPress eklentisi yükleyeceğiniz konusundaki kılavuzumuzu okuyun.
Burada, eklentilerin web sitenizi nasıl etkilediğini açıklıyoruz ve size en iyi eklenti kombinasyonunu nasıl seçeceğinizi gösteriyoruz.
WordPress eklentisi nedir anladık, en iyi WordPress eklentilerine bir göz atalım.
Uygun Eklenti Nasıl Seçilir?
Binlerce WordPress eklentisi arasından doğru olanı bulmak zor olabilir. Aynı işlemi yapabilen çok sayıda eklenti var.
En İyi 5 WordPress Eklentisi
1. Elementor
Ekibinizdeki her tür profesyonel için geçerlidir.
Bir teknoloji dehası değilseniz, görsel düzenleyici, düğmeler, yıldız derecelendirmeleri ve ilerleme çubukları gibi içerik oluşturmak için 90’dan fazla widget’tan herhangi birini sürüklemenize olanak tanır.
Komut dosyası optimizasyonu, özel nitelikler ve geri alma sürümleriyle WordPress, geliştiriciler için en iyi seçim olmaya devam ediyor.
Elementor Kullanarak Ne Oluşturabilirsiniz?
Elementor, tam web sitelerinden belirli açılış sayfalarına kadar her şeyi oluşturmak için güçlü bir araçtır.
Satış sayfaları, promosyon sayfaları ve hatta özel formlar oluşturulabilir. Bu platform, hayal edebileceğiniz her şeyi tasarlamanıza yardımcı olabilir.
WordPress temanızla birlikte gelen standart gönderi/sayfa şablonlarıyla karşılaştırıldığında Elementor, özgün görünümlü gönderiler ve benzersiz sayfalar oluşturmanıza olanak tanır.
Elementor bir çok kez karşınıza çıkacaktır, WordPress eklentisi nedir denildiğinde çok kullanılan Elementor da akıllara gelmektedir.
Gönderileriniz ve sayfalarınız üzerinde çalışmak için tamamen ayrı bir arayüze sahip oluyorsunuz – çalışmalarınızın çoğu WordPress ile birlikte gelen standart blok düzenleyicide yer almıyor.
Her şey basit bir kullanıcı arayüzü ile yapıldığından herhangi bir HTML/CSS/PHP/kodlama bilgisi gerektirmez.
Web sitenizin ön ucunda çalışır, bu da çalışmanızın sonuçlarını size hemen gerçek bir ‘gördüğünüz şey olur’ tarzında gösterdiği anlamına gelir.
Mevcut WordPress temanızın yapmanıza izin verdiğinden bağımsız olarak, aklınıza gelebilecek herhangi bir içerik veya sayfa düzeni oluşturmak için kullanabilirsiniz.
2. RankMath
RankMath Nedir?
Yine çok kullanılan eklentiler arasında bulunan, WordPress eklentisi nedir dediğimizde olmazsa olmazlardan SEO eklentisi Rank Math var.
Rank Math, web sitenizin arama en iyi uygulamaları için optimize edilmesini sağlamak için özelliklerle dolu, SEO paketi tarzı bir eklentidir.
Daha önce başka bir WordPress SEO eklentisi kullandıysanız, Rank Math’ın nasıl çalıştığı hakkında iyi bir fikriniz olmalıdır.
Rank Math ve diğer SEO eklentileri (Yoast gibi) arasındaki temel fark, bunun bir freemium eklentisi olmasıdır;
Bu, ücretsiz sürümde diğer eklentilerden daha fazla özellik sağladığı anlamına gelir.
Math’ın özelliklerini Nelerdir?
Bu SEO eklentisini rakiplerinden ayıran özelliklerden bazıları nelerdir? Buna daha yakından bakalım.
Kullanılabilirlik
Herkesin oturup WordPress sitelerinin her yönünü değiştirme veya yapılandırmaya zamanı yok.
Bu anlaşılabilir bir durumdur! Rank Math’ı bu kadar harika yapan şey bize hızlı bir şelkilde kolay kullanım sunmasıdır.
Yüklemek için Kurulum Sihirbazını kullanırken bile kullanımı kolaydır. Adım adım kurulum süreci, web sitenize en uygun ayarları yapılandırma sürecinde size yol gösterir.
Veri entegrasyonu standart olarak dahildir.
Verileri anlamak (kullanıcıların web sitenizi nasıl bulduğunu, ziyaret ettiğini ve web sitenizle nasıl etkileşime girdiğini) SEO’nun merkezinde yer alır.
Rank Math, ücretsiz sürüme Google Analytics ve Google Arama Konsolu modüllerini dahil ederek bunu sağlar;
Ücretli sürümü seçerseniz, haftalık sıralamaları takip edebilir ve daha fazla veriye erişebilirsiniz.
Built-in SEO denetimi
Bu eklentiyi diğerlerinden ayıran bir diğer özellik de tek tıklamalı SEO denetim modülüdür.
Eklentinin premium versiyonundaki analiz aracı, SEO puanınızı ve bunu düzeltmek ve geliştirmek için yapmanız gerekenleri gösterir.
(Bunu, kendi SEO denetçinizin görüşmede olduğunu düşünün.)
Bu özellik mükemmel olsa da, yalnızca SEO’nun temel yönlerini kapsadığını ve harika SEO sonuçları görmek istiyorsanız bir web sitesinde uygulanması gereken tüm düzeltmeleri kapsamadığını belirtmek önemlidir
Otomatikleştirilmiş SEO basics
SEO geliştikçe ve içerik oluşturma ve bağlantı kurma daha zor hale geldikçe, SEO temellerini uygulamak için araçlara veya özelliklere güveniyoruz.
Böyle bir otomasyon özelliği, eklentiyi otomatik olarak resim ALT metni ve resim başlığı ekleyecek şekilde yapılandırmanıza izin veren Rank Math‘ın resim iyileştirici modülüdür.
Google ve diğer arama motorları görselinizin içerdiği grafikleri veya öğeleri bilmediğinden görsellerdeki alternatif metin önemlidir.
Google, sizin ve benim görebildiğimiz şekilde “göremez”. Görseli arama motorlarına anlatmak için ALT metni kullanıyoruz.
Web erişilebilirliği açısından, bir web sitesindeki içeriği anlamak için ekran okuyuculara güvenen görme engelliler için ALT metni eklemek çok önemlidir.
3. Google İnvisible reCAPTCHA
Siber güvenlik, sıradan İnternet kullanıcılarından kurumsal web portalı yöneticilerine kadar herkesi ilgilendiren kritik bir konudur.
WordPress, İnternet’teki tüm web sitelerinin %30’undan fazlasına güç sağladığından, genellikle bilgisayar korsanlarının ve spam göndericilerin hedefi olur.
Birçok uzman, güvenli WordPress web barındırma hizmetinin web sitenizin performansını artırmak kadar önemli olduğuna inanıyor.
WordPress eklentisi nedir ? den önce hatta WordPress’den önce Google tabi ki aklımıza gelmekte.
WordPress sitenizi güvence altına almak için birçok iyi eklenti ve araç yıllar içinde tanıtıldı.
WordPress sitelerinin güvenliğini sağlamak için her zaman .htaccess kullanmayı unutmayın.
Google İnvisible reCAPTCHA Özellikleri
Bu plugin, basit WordPress siteleri, WooCommerce mağazaları, Topluluk ve bir WordPress Multisite ağı dahil olmak üzere tüm WordPress web siteleri için uygundur.
- Giriş formu güvenliği ortadan kalkar. Kaba kuvvet kullanan saldırılar
- Kayıt formu güvenliği
- Resmi yorum koruması
- Şifremi Unuttum form güvenliği
- Ürün İnceleme Formu Güvenliği
- Şifre formu koruması sıfırlanabilir.
- Contact Form 7, Gravity Forms ve Ultra Community ile uyumludur. reCaptcha görünmezliği
- BuddyPress için görünmez reCaptcha
- Görünmez reCaptcha’yı herhangi bir eklenti veya özel formla entegre etmenize izin veren kancalar.
3. Contact Form 7
Bir iletişim formu, okuyucuların, müşterilerin ve hayranların sizinle doğrudan iletişim kurmasını sağlar.
Bir ziyaretçinin sizinle iletişim kurma yeteneği, WordPress sitenizin amacına bağlı olarak çok önemli olabilir.
Örneğin, bir e-ticaret sitesine bir iletişim formu eklememek şirketinize mali açıdan zarar verebilir çünkü ilgili taraflar ürününüzle ilgili soruları olursa sizinle iletişime geçemeyeceklerdir
Contact Form 7 gibi eklentiler CPU Kullanımının yüksekliği ile bilinmekte, WordPress eklentisi nedir ? öğrendik fakat her eklentiyi kullanmamız gerektiğini bilmemiz gerekiyor.
Bir iletişim formu, WordPress sitenize veya işletmenize daha fazla meşruiyet sağlar. Birçok kişi bir iletişim formunun varlığını bir güven biçimi olarak görür.
Site sahibi olarak sizinle iletişim kurabilmeniz, içeriğinizin güvenilirliğini artırır.
Contact Form 7, birden fazla iletişim formunu destekler ve form ve posta içeriğini basit biçimlendirme ile kolayca özelleştirmenize olanak tanır.
Form, Ajax destekli gönderim, CAPTCHA, Akismet spam filtreleme ve diğer özellikleri kabul eder.
4. WP Rocket
WP Rocket, premium bir WordPress önbellek eklentisidir. WordPress uzmanları, onu en etkili önbelleğe alma aracı olarak görüyor.
Kapsamlı seçenekleri ve otomatik optimizasyon özellikleri nedeniyle hem deneyimli hem de deneyimsiz WordPress kullanıcıları için uygundur.
Diğer birçok önbellek eklentisinin aksine bu roketi fırlatmak için bilim insanı olmanıza gerek yok!
WP Rocket önbelleğe alma, web sitelerinin yıldırım hızında yüklenmesini sağlar; bu, SEO sıralamalarını iyileştirmek ve dönüşümleri artırmak için kritik öneme sahiptir.
En basit kurulumla onu mevcut en kullanıcı dostu önbelleğe alma eklentisi yapmak için yola çıkılmıştır.
WP Rocket’in özellikleri nelerdir?
WP Rocket, en iyi performans optimizasyon uygulamalarının yüzde 80’ini hemen uygular.
Yapılandırmaya gerek yoktur; Etkinleştirildiğinde, web siteniz hemen aşağıdakilerden yararlanacaktır:
- İçeriğinizin statik HTML sürümü, masaüstü ve mobil için önbelleğe alınır.
- Tarayıcı önbelleğe alma (sunucuda varsa Apache’de): Bu, belirli dosya türlerini ziyaretçilerinizin yerel bilgisayarında depolar.
- Cross-Origin web yazı tipi desteği (Apache’de);
- Çok çeşitli üçüncü taraf eklentileri, temaları ve barındırma ortamları için algılama ve destek;
- satır içi ve üçüncü taraf komut dosyalarının bir karışımı;
- WooCommerce Sepet Parçaları Önbellek Yenileme
5. Yoast SEO
Yoast SEO eklentisi tam olarak nedir?
Yoast SEO, arama motoru sıralamalarını iyileştirmek için web sitenizin içeriğini ve anahtar kelimelerini optimize etmenize yardımcı olan bir WordPress eklentisidir.
Yoast SEO’nun yaptığı şeylerin çoğu otomatiktir, ancak yine de girişinizi ve planlamanızı gerektirir.
WordPress SEO Yazımızı inceleyerek SEO Eklentileri hakkında bilgi edinebilirsiniz.
Yoast SEO nasıl çalışır?
Yoast SEO eklentisini WordPress sitenize yüklediğinizde, oluşturduğunuz tüm sayfalarda ve gönderilerde görünecektir.
Yoast SEO, sayfanın içeriğini inceler ve nasıl iyileştirilebileceği konusunda önerilerde bulunur.
Yoast SEO’yu neden ve nasıl kullanıyoruz?
Eklenti size bir puan verir, herhangi bir sorun hakkında sizi bilgilendirir ve içeriğinizi SEO için iyileştirmenin yollarını önerir.
Yoast SEO’nun Temel Avantajları ve Araçları
Bu eklentinin ücretsiz veya ücretli sürümüne sahip olup olmadığınızı öğrenmek için hiçbir özellik sıkıntısı yoktur. İşte bilmeniz gereken temel özellikler ve faydalar:
Konsantrasyonun Anahtarı
Bu, web sitenizdeki belirli sayfanın sıralamasını istediğiniz anahtar kelime veya anahtar kelimelerdir.
Odak anahtarınız, anahtar kelime araştırmanızdan ortaya çıkmalıdır. Henüz anahtar kelime araştırması yapmadıysanız, buna bir göz atın veya nasıl yardımcı olabileceğimizi görüşmek için bizimle iletişime geçin.
Web sitenizde gönüllüler için bir sayfa oluşturuyorsanız, odak anahtar kelimeniz neredeyse kesinlikle “gönüllü” olacaktır.
Ancak, ne kadar spesifik olursanız, arama motoru sonuçlarında daha üst sıralarda görünme şansınız o kadar artar. Bunlara “çevrimiçi gönüllülük fırsatı” gibi niş anahtar kelimeler denir.
Google Arama Önizlemesi
Bu bölüm, web sitenizin arama sonuçlarında nasıl görüneceğinin bir önizlemesini sunar.
Snippet’i Düzenle’yi tıklayarak o sayfanın SEO Başlığını ve Meta Açıklamasını değiştirebilirsiniz. Araç, anahtar kelimelerinizi aklınızda tutarken yazmaya konsantre olmanızı sağlar.
Yoast SEO’yu neden ve nasıl kullanıyoruz?
Okunabilirlik
Anahtar kelimeler, arama motorlarının öncelik verdiği tek şey değildir. Kullanıcının arama terimleri için en alakalı ve doğru sonuçları üretmekle ilgilenirler.
Bu, sayfanızın da okunması kolay olması gerektiği anlamına gelir. Yoast SEO, sorunları, iyileştirme fırsatlarını ve bu sorunları çözmek için kaynaklara bağlantıları tanımlar.
WordPress eklentisi nedir ? alanında SEO adını duyacaksınız bu yüzden SEO’yu benimseyin ve bir web sitesi sahibiyseniz öğrenmeye özen gösterin.
Yoast SEO’yu neden ve nasıl kullanıyoruz?
Nesnelerin İnterneti
Web sitenizdeki bir sayfaya bağlantı veren bir sosyal medya gönderisini paylaştığınızda, genellikle bu bağlantının bir önizlemesi vardır.
Bir fotoğraf veya özellik resmi, gönderi başlığı ve bir açıklama içerir.
Önizlemeyi sosyal medya için özelleştirmek istemiyorsanız, Yoast SEO (Premium), eklentinin SEO sekmesinden başlığı ve açıklamayı alır.
Eklenti, özellikle sosyal medya için bir başlık, açıklama yazmanıza ve bir resim yüklemenize olanak tanır.
Neden Yoast SEO Kullanımını Teşvik Ediyoruz?
En iyi SEO uygulamalarında bilgili olmasanız bile, yeni sayfalar yayınlarken veya mevcut sayfalarınızı süpürürken Yoast SEO’yu düzenli olarak kullanmak mükemmel bir eğitimdir.
Eklentiyi düzenli olarak kullanarak, optimizasyon göz önünde bulundurularak daha içgüdüsel olarak sayfanızı yazmaya ve içerik yayınlamaya başlayacaksınız.
Bu eklentiyi bir anahtar kelime stratejisi ve bir içerik stratejisiyle birleştirmek, arama sonuçlarında ilk sırada yer almanın reçetesidir.
Bu konulardan herhangi biri hakkında herhangi bir sorunuz varsa, lütfen bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin!
WordPress eklentisi nedir ? gibi içerikler için içerik fikirlerinizi bizlere belirtebilirsiniz