Smart Contract, Akıllı Sözleşme Nedir? 2022

smart contract
(Yazı Tipini Büyütün⏬veya Küçültün))

Smart Contract Türkçe adıyla akıllı sözleşme anlamına gelmektedir.

Dijital çağda anlaşmaları resmileştiren sözleşmeler, akıllı sözleşmeler olarak bilinir.

Akıllı sözleşme sanal dilde yazılmıştır ve önceden tanımlanmış bir dizi kritere bağlı olarak kendini bağımsız ve otomatik olarak yürütebilir ve uygulayabilir.

Blok zinciri teknolojisinin temel faydası, imzalar arasında güvenliği, şeffaflığı ve güveni güçlendirmesi, yanlış anlamaları, tahrifatları veya revizyonları önlemesi ve aracılara olan ihtiyacı ortadan kaldırmasıdır.

Bir mülk satın aldığımızda, satıcıyla bir banka, noter, tapu ve bir sürü evrak gerektiren karmaşık bir prosedür olan bir satış sözleşmesi imzalamamız gerekir.

Blok zinciri (blockchain) teknolojisinin bir sonucu olarak ortaya çıkan akıllı sözleşmeler, bu tür bir işlemi mümkün olan en büyük ölçüde düzenlemeyi vaat ediyor.

smart contract
Smart Contract – Akıllı Sözleşme

AKILLI SÖZLEŞME (SMART CONTRACT) NEDİR?

Smart Contract, otomatik olarak çalışacak şekilde programlanmış iki kişi veya kuruluş arasındaki yazılı bir sözleşmedir. Çağdaş bilgisayar biliminin öncülerinden Nick Szabo, kavramı 1990’larda sunarak, bunları uygulamak için ilgili protokollerle birlikte bir dizi sanal vaat olarak tanımladı.

Akıllı sözleşmeler blok zincirinde uygulandığından, terimler dağıtılmış bir veritabanında tutulur ve değiştirilemez. Blok zinciri, ödemeleri ve karşı tarafları otomatikleştiren işlemleri yürütmek için de kullanılır. Karmaşık işlemler Ethereum protokolüne yazılabileceğinden, dijital para birimi Ethereum’un ortaya çıkmasıyla akıllı sözleşmelerin oluşturulması ve yürütülmesi kolaylaştı.

Blockchain ve Akıllı Sözleşmeler

Smart Contract – Blockchain


Smart Contract kavramı çoğunlukla blok zinciri teknolojisine dayanmaktadır.

Blok zinciri, şifreleme ile birbirine bağlanan büyüyen bir kayıtlar (bloklar) listesinden oluşan merkezi olmayan bir ağdır. Bir blok zinciri ağı, geleneksel bir veritabanından farklı olarak tek bir merkezi noktaya sahip değildir. Blok zincirine kaydedilen veriler, ağı oluşturan tüm bilgisayarlar tarafından paylaşılır. Sonuç olarak, ağ olası kesintilere veya saldırılara karşı daha az savunmasızdır.

Ayrıca, bir blok zinciri ile, bir bilgisayardaki kayıt, ağdaki diğer cihazlarda aynı kayıt değiştirilinceye kadar değiştirilemez. Bir blok zincirindeki işlemler, bir zincirde birbirine bağlı bloklar halinde düzenlenir.

İLGİLİ: NFT Nedir? Nasıl Oluşturulur? Kılavuz 2022

AKILLI SÖZLEŞME (SMART CONTRACT) NASIL ÇALIŞIR?

Akıllı bir sözleşme, diğer blok zinciri işlemleriyle aynı şekilde çalışır. Bunlar yapılması gereken işlemlerdir:

Smart Contract Nasıl Çalışır?

1.Bir kullanıcı tarafından blockchain cüzdanından bir işlem başlatılır. İşlem, kimliğin doğrulandığı dağıtılmış veritabanına ulaşır.

2.Para transferi olabilecek işlem onaylanır.

3.İşlem, yürütülecek işlemin türünü belirten kodu içerir.

4.İşlemler blok zincirine blok olarak gönderilir.

5.Sözleşme statüsündeki herhangi bir değişiklik, güncellenmek için aynı prosedürden geçmelidir.

SMART CONTRACT PLATFORMLARI

Blockchain’de akıllı sözleşmeler geliştirmek ve yürütmek için en popüler platformlardan bazıları şunlardır:

Smart Contract – Blockchain

Ethereum: Smart contract, Solidity programlama dilinde yazılır ve Ethereum sanal motoru tarafından yürütülür. Şu anda en yaygın kullanılanıdır.

Hyperledger: Linux Vakfı tarafından oluşturulan, kripto para birimi olmayan, daha ziyade akıllı sözleşmelerin oluşturulabileceği esnek bir platform olan açık kaynaklı bir sistem.

Counter Party: Bu platform, verileri Bitcoin işlemlerine dahil eder, yani kripto para biriminin blok zincirini kullanır ve üzerinde sözleşmelerin geliştirilmesine izin verir.

Polkadot: blok zincirine bir alternatiftir ve normalden daha fazla işleme izin vererek parachainleri, zincirler içindeki zincirleri barındırma yeteneği ile ünlüdür.

SMART CONTRACT YAZILIM DİLLERİ

1.Solidity


Solidity, geliştiricilerin akıllı sözleşmeler yazmasına olanak tanıyan, nesne yönelimli, statik olarak yazılmış bir programlama dilidir.

Solidity, C++, Python ve JavaScript gibi mevcut programlama dillerine dayanmaktadır, bu nedenle bu dillerde bulunanlara benzer dil kalıpları kullanır ve büyük olasılıkla geliştirici alımını kolaylaştırır.programlama dilidir.

blockchain-smart-contract
Akıllı Sözleşme – Programlama Dilleri

2.Rust


Stack Overflow anketlerine göre Rust, üst üste beş yıldır en sevilen programlama dillerinden biri.

Rust, hızlı ve bellek açısından verimli, düşük seviyeli, statik olarak yazılmış bir programlama dilidir – ölçeklenebilirliğin tartışılamaz olduğu bir sektörde, Rust bir dil olarak kendine yer bulur. Rust, basitliği, bellek verimliliğini, güvenilirliği ve karmaşıklığı bir arada tutarken muazzam güce sahip nispeten yeni bir programlama dilidir.

3.JavaScript


JavaScript, blockchain topluluğunda kendine yer bulan genel amaçlı bir programlama dilidir. JavaScript giriş seviyesi bir dil olduğundan, çoğu blok zinciri, geliştiricilerin ekosisteme hızla girmesine ve harika şeyler geliştirmeye başlamasına izin vermek için bir JavaScript sarmalayıcı veya kitaplık sağlayacaktır.

smart-contract

4.Vyper

Vyper, Ethereum Sanal Makinesini (EVM) hedefleyen Python benzeri sözleşmeye dayalı bir programlama dilidir. Dinleyici olay bildirimleri, özel global değişkenler ve global sabitler gibi sözleşmeye özgü yetenekleri içerir.

Vyper, Solidity’de var olan güvenlik açıklarının üstesinden gelmek için oluşturuldu. Solidity’nin yerini almak değil, tamamlamak için yaratılmıştır.

Vyper, sözleşmeleri daha güvenli ve denetlemeyi daha basit hale getirmek için kasıtlı olarak Solidity’den daha az yetenek sağlar; sonuç olarak, değiştiricilere, kalıtım, satır içi derleme, işlev ve operatör aşırı yüklemesine, özyinelemeli çağrıya, sonsuz uzunlukta döngülere veya ikili sabit noktalara izin vermez.

5.Yul


Yul, çeşitli arka uçların gereksinimlerini karşılamak için bayt koduna derlenmiş bir ara programlama dilidir. Solidity derleyicisinin deneysel bir uygulaması, Yul’u bir ara dil olarak kullanır. Yul, Solidity içinde hem bağımsız hem de satır içi montajda kullanılı

Yul, EVM ve ewasm’ı (Ethereum aromalı WebAssembly) desteklemeyi amaçlıyor. Her iki platform için de kullanılabilir bir ortak payda olarak hizmet etmesi amaçlanmıştır.

Yul, hem EVM hem de ewasm sistemlerine yardımcı olabilecek üst düzey optimizasyon aşamaları için mükemmel bir adaydır.

Total
0
Shares
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki yazı

2022’için +45 En İyi Ücretsiz WordPress Temaları (Blog)

Sonraki Gönderi
facebook hesabı nasıl silinir

Facebook Hesap Silme – Dondurma 2022

İlgili Gönderi